Η Ιστορία του Τάλος

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Τάλος ήταν ένα γιγάντιο, ανθρωπόμορφο ρομπότ, φτιαγμένο από χαλκό και θεωρείται ως το πρώτο ρομπότ που κατασκευάστηκε ποτέ ή δημιουργήθηκε από τη φαντασία.

Ήταν «έμψυχος» φύλακας της Κρήτης και υπάρχουν διάφορες εκδοχές αναφορικά με την ιστορία του. Η πιο γνωστή από αυτές λέει πως ο Τάλος κατασκευάστηκε από το θεό Ήφαιστο, ο οποίος τον χάρισε στο βασιλιά Μίνωα, για να φυλάει το νησί της Κρήτης από εισβολείς.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως ο Τάλος φτιάχτηκε από το θεό Ήφαιστο, έπειτα από αίτημα του Δία, ο οποίος τον προσέφερε ως γαμήλιο δώρο στην Ευρώπη. Λέγεται μάλιστα πως έκανε το γύρo του νησιού τρείς φορές την ημέρα και πως είχε ως χρέος, όχι μόνο να προστατεύει τη Κρήτη από εισβολείς, αλλά και από κάθε είδους αδικία. Κουβαλούσε στη πλάτη του χάλκινες πλάκες, στις οποίες ήταν χαραγμένοι όλοι οι νόμοι και γύριζε τα χωρία της Κρήτης, με σκοπό να διασφαλίσει το σωστό και το δίκαιο.

Ο Τάλος είχε μια μόνο φλέβα, η οποία ξεκινούσε από το λαιμό και κατέληγε στη φτέρνα όπου και έκλεινε με ένα καρφί ή μια μεμβράνη. Η φλέβα αντί για αίμα περιείχε ιχώρ, ένα θεϊκό υγρό. Η πιο γνωστή εκδοχή που αφορά το θάνατο του αναφέρει πως όταν οι Αργοναύτες περνούσαν από τη Κρήτη, ο Τάλος πετούσε βράχους πάνω στην «Αργώ», με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πλησιάσει το νησί.

Τότε η μάγισσα Μήδεια, που ταξίδευε μαζί με τους Αργοναύτες, μάγεψε τον Τάλο και του υποσχέθηκε αθανασία ή τον έκανε να μη μπορεί να κινηθεί. Έτσι κατάφεραν να πλησιάσουν και τότε η Μήδεια τράβηξε το καρφί ή τρύπησε τη μεμβράνη, με αποτέλεσμα να χυθεί ο ιχώρ και ο Τάλος να πέσει κάτω νεκρός.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop